Tukijat ja yhteistyökumppanit

Sari, Sanna, Hanna ja Raija kevätkassien kimpussa 12.5.

Yhdistyksemme on yhdessä Pikku-Keijujen ja MLL:n Hämeenlinnan yhdistyksen kanssa aloittanut palkitun hyväntekeväisyystempauksen, jossa autamme kuntien apua tarvitsevia perheitä neuvoloiden kautta.

Lauantaina 8.11.2008 kokoonnuimme naisporukalla (Sari Mella-Aho, Pirkko Kuvamo, Erika Laine, Henna-Mari Sundelin ja allekirjoittanut) purkamaan saamaamme vaatekuormaa. Hämeen Sanomien toimittaja saapui myös paikalle ja kirjoitti tempauksestamme hyvän jutun seuraavan päivän (isänpäivän) lehteen.

Vaatteet meille ovat lahjoitettaneet aluksi pääosin Mannerheimin lastensuojeluliiton kirpputorilla olleet myyjät, jotka ovat kirpparin päätteeksi saaneet lahjoittaa loput tavaransa pois. Lokakuun lopulla järjestettiin kirpputori Hämeenlinnassa ja vähän aiemmin Turengissa. Myös Pikku-Keijuihin ovat asiakkaat tuoneet lahjoitettavaa. Keijuissa on alusta asti kerätty esimerkiksi äitiyspakkauksen tuotteita hyväntekeväisyyteen. Nyt nuo kaikki on pistetty eteenpäin. Vaatetta, kenkiä, ulkohaalareita, leluja jopa yhdet rattaatkin täyttivät yhden ison pakettiauton kattoa myöten.

Ensimmäisenä vaatteet lajiteltiin. Päädyimme avustuspakettiemme kokoluokituksen olevan alle 100 cm, eli vauvat ja taaperot. Myös keskosvauvoille saatiin muutama paketti aikaiseksi. Jokaisesta paketista tulee erilainen, sillä lahjoitetut vaatteet ovat laidasta laitaan erilaisia, on tyttöjen tai poikien vaatteita, eri värejä jne. Vauvapaketteihin pyrimme saamaan ainakin osaan pyyhkeen, lakanan, pussilakanan ja jopa peiton. Olen kuullut, että on perheitä, joilla vauvanlakanoita on se yksi ja sama, joka on saatu äitiyspakkauksesta. Omien kokemusten mukaan esimerkiksi mahataudin sattuessa pahimmillaan lakanoita on jouduttu vaihtamaan useammankin kerran päivässä. Eikä se ole pelkkää mukavuutta, että on vaihtaa sopivat lakanat lapsen sänkyyn joutumatta käyttämään kekseliäisyyttä ja akrobatiaa.

Janakkalan neuvolassa on otettu ensimmäisinä avustuspakettejamme vastaan. Neuvoloilla on valmiit kanavat apua tarvitseviin perheisiin. Kriisi saattaa kohdata ihan kenet tahansa. Avioero, sairastuminen, työttömyys tai pienempikin kriisi saattaa aiheuttaa tilanteen, ettei ole rahallisesti varaa tai voimavaroja hankkia vaatteita tai muuta tarvittavaa. Vaikeuksien kohdatessa ei välttämättä osaa, kehtaa tai uskalla ottaa asiaa puheeksi ja pyytää apua. Neuvoloissa usein on ns. "tuntosarvet" käytössä ja asiakkaat saatetaan tuntea paremmin. Näin apukin saadaan toivon mukaan perille sinne missä sitä todella tarvitaan. Mietin itse jossakin vaiheessa, ettei kenelläkään voi olla niin "tiukkaa", ettei esimerkiksi kirppareilta löydä lapsilleen jotakin päälle pantavaa. Kyse ei olekaan siitä. Kriisin kohdatessa ei välttämättä ole voimia lähteä etsimään kirpputoreilta halpoja löytöjä, kaikki voimavarat on käytettävä silloin muuhun, joka valitettavasti siinä tilanteessa tuntuu tärkeämmältä.

Ensimmäisissä talkoissa lauantaina vaatteet saatiin lajiteltua. Kaikki keräykseemme sopimattomat vaatteet, kengät ja tavarat menevät eteenpäin hyväntekeväisyyteen. Mikään lahjoituksena saatu ei siis joudu hukkaan vaan auttaa varmasti jotakin. Loput lahjoituskuormasta annetaan Eve ry:lle, joka vie avustuskuormansa Venäjälle ja Viroon suoraan lastenkoteihin ja sairaaloihin. Urakka oli aikamoinen eikä se valmistunut vielä lauantaina. Toinen "rykäys" päätettiin aloittaa seuraavana sunnuntaina kello 10 alkaen, jolloin saatoimme projektin siihen pisteeseen, että avustuspaketit olivat valmiita jaettaviksi ja "lähtivät" meidän kotiosoitteesta eteenpäin.

Toisen kerran kokoonnuimme lähes samalla joukolla 16. päivä sunnuntaina jatkamaan talkoita. Kaupunkiuutiset kertoi tempauksestamme lauantain 15.11.2008 lehdessä.

Usean tunnin uurastuksen jälkeen oli kaikki tavara lajiteltu ja pussitettu. Valmiita pusseja kertyi useita kymmeniä. Joukossa oli muutama keskospussi sekä useita vauvapusseja erikseen tytöille ja pojille. Samoin taaperoikäisille saatiin reilu määrä pusseja. Jokaiseen pussiin koetettiin saada kattava valikoima vaatteita sekä lelu. Petivaatteet ja lakanat pakattiin omiksi pusseikseen.

Pussit olivat valmiita ja ne lähtivät kohti uusia koteja. Mella-Ahon Sari otti tehtäväkseen toimittaa pussit eteenpäin. Janakkalan neuvoloihin Sari vei avustuspussit itse ja Hämeenlinnan pussukat hän toimitti Hämeenlinnan MLL:lle eteenpäin toimitettavaksi.

Tämä tempaus oli ensimmäinen. Jos vastaanotto on hyvä, teemme vastaavan kesävaatetempauksen keväällä. Alueemme on Janakkala ja Hämeenlinna. Haaveenamme on, että tempauksestamme otettaisiin mallia ja vastaavia avustusprojekteja tehtäisiin muuallakin. Tämän ensimmäisen keräyksen jälkeen on Pikku-Keijuihin lahjoitettu jo useita pusseja vaatteita tulevaa keräystä silmälläpitäen.

LÄMMIN KIITOS KAIKILLE LAHJOITTANEILLE SEKÄ JANAKKALAN MLL:N TALKOONAISILLE! YHDESSÄ ON MUKAVA TEHDÄ HYVÄÄ :)

Mella-Ahon Sari täytti lomakkeen ja osallistuimme tempauksellamme Kanta-Hämeen, Pirkanmaan sekä Päijät-Hämeen alueen Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen lasten säätiön Hyvä teko lapselle -kilpailuun. Palkintoja jaettiin teoille, jotka konkreettisesti ja esimerkillisellä tavalla edesauttavat lasten tai nuorten arjen hyvinvointia. Teon oli oltava yhteisöllinen ja monistettava.

Kilpailimme kovassa sakissa. Meitä paremmin kisassa pärjäsivät ideat ja teot, jotka oli kaikki ammatillisesti toteutettuja. Ensimmäisen palkinnon (1.500,- euroa) saivat tamperelaiset sairaanhoitajat Leena Schopp ja Tanja Kiiskinen. Heidän hyvä tekonsa oli kampanja "Tukea tuuppisen sijaan". Toisen palkinnon (1.000,- euroa) saivat Marjo Lyyra, Pipsa Murto ja Pia-Annina Salmio Menetelmäkansio-asennepuntarista ja muista työvälineistä perheen tukemiseen päiväkodissa. Jaetun kolmannen palkinnon (500,- euroa) sai Ylöjärven pappilan perhetalosta Liisa Välilä ja Terhi Frimodig-Takala työstään joka on keskittynyt synnyksen jälkeisestä masennuksesta sairastuneisiin äiteihin sekä Tampereen Normaalikoulun kuvataiteen lehtori Marja-Leena Korte-Suonpää kuvataideprojekteistaan. Niiden aiheena on ollut Arki - kasvuympäristön esteettistä tarkastelua ja Arjen kuvat - kasvuympäristön esteettistä ja empaattista tulkintaa.

Kilpailussa oli tarkoitus jakaa kolme palkintoa, mutta meidän tempauksemme sai rahapalkintojen sijaan kunniamaininnan ja kunniakirjan "Avustuspakkaukset" -teollamme, sillä se osui juuri ajan henkeen, auttamaan lähiperheitä arjessa ja taantuman pelossa. Huomion arvoista on myös se, ettei tempaus vaatinut suuria summia toteutuakseen, se perustui lähinnä talkootyöhön, joka tänä päivänä alkaa olla harvinaista.

Tempauksemme on saanut muutenkin hyvän vastaanoton. Pussukoittemme saantia on kyselty naapurikunnistakin. Keräykselle on ollut siis tarvetta! Saamamme kunnianosoitus antaa uskoa ja voimia jatkaa niin tämän projektin kuin uusienkin juttujen kehittelyssä.

Jutun on kirjoittanut Anu Niemi

12.5. tehtiin kevätkassit neuvoloihin.